
VÄLKOMMEN TILL STUREBY VÅRD- & OMSORGSBOENDE
VILKA ÄR VI?
Volontärverksamhet för Stureby vård äldreomsorg
Alla åldrar. Det är en naturlig egenskap i livet. När våra kroppar och sinne utvecklas över tid anpassar vi oss till dessa förändringar genom att ändra våra beslut och handlingar. De senare åren av livet kan vara särskilt utmanande, men Stureby vård- & omsorgsboende är här för att hjälpa. Vi lyssnar nära våra invånare för att förstå deras behov och begränsningar, sedan diskutera och bestämma potentiella lösningar. Vi arbetar med dig för att anpassa alternativ som gör det liv du vill ha för dig själv och dina nära och kära en verklighet.
MULTISJUKLIGHET
Multisjuklighet betyder att en person har två eller fler sjukdomar samtidigt. Mer än 50 procent av befolkningen som är 77 år eller äldre har två eller fler kroniska sjukdomar. När det gäller äldre personer och multisjuklighet talar man om äldre med sammansatta och komplexa behov, eller ibland ”de mest sjuka äldre”. Äldre personer har en ökad risk att få olika kroniska sjukdomar som demens, hjärtsvikt, kärlkramp, benskörhet, åldersdiabetes, stroke och Parkinsons sjukdom. Många av dessa sjukdomar medför funktionsnedsättningar. Det gäller både rörelseförmågan och hjärt- och lungfunktionen, vilket ger minskad energi och kondition. Dessutom tillkommer ofta åldersrelaterad försämring av syn och hörsel. Sämre mag- och tarmfunktion kan förekomma. Det leder till försämrat näringsupptag och viktnedgång.
OM DEMENS
Trots att cirka 160 000 svenskar lider av demens saknar många kunskapen om hur man bemöter en demenssjuk i vardagen. Enligt Monica Lütjohann, som själv har diagnosen Lewy body demens, handlar det framför allt om att bli bemött med respekt. - Vardaga Sverige

ANHÖRIG
Att vara anhörig till en person med demenssjukdom
Demenssjukdom kallas ofta ”de anhörigas sjukdom”, eftersom det ofta blir mycket svårt för de närstående. Anhöriga känner sig många gånger rådvilla och förhållandet blir inte bättre av att en tidigare vänskapskrets blir allt mindre och mindre därför att vännerna inte förstår att personlighetsförändringen beror på sjukdom. Det är dock viktigt att förstå att det är den som blir sjuk som starkast upplever sjukdomens konsekvenser.
Det är inte ovanligt att anhöriga hamnar i krissituation när den närstående blir demenssjuk. De får ta ett ökat ansvar och känner ängslan och oro inför framtiden. Därför är det viktigt att lyfta fram de anhörigas situation och att ge dem stöd och hjälp. Det är viktigt att slå larm innan man nått den gräns när man inte orkar längre och att söka hjälp i tid fastän det tar emot.
Det kan vara svårt att uppfatta och förstå att en person är demenssjuk. I början kan allt verka normalt och nästan som vanligt – man döljer det dåliga minnet. Efter hand blir problemen mer dominerande och hos den drabbade finns ofta en stor lyhördhet för den försämrade förmågan och för omgivningens reaktioner. Det är vanligt att man blir ledsen och nedstämd. Som närstående till en person med demenssjukdom är det viktigt att i första hand se och möta människan och inte låta sjukdomen dominera.
Den som är sjuk upplever ofta en stor osäkerhet. ”Var är jag, vem är jag, vem är du?”Det är förståeligt att den demenssjuke då söker och griper efter någon att ty sig till. Den demenssjuke kan med sina många frågor, sitt ständiga sökande och sin misstänksamhet när hon/han känner sig vilsen vägra att ta emot hjälp. Kunskap om sjukdomen och om hur man kan bemöta den demenssjuke är därför viktigt.
HUR KAN DEMENS SE UT
Problem att utföra de vardagliga sysslorna
Förlägger saker
Glömmer överenskommelser med andra
Svårigheter att komma på namnen på vänner och närstående
Svårigheter att hitta rätt ord eller att förstå ordens innebörd
Svårigheter att hitta när man är ute eller kör bil
Svårigheter att fatta beslut och företa sig saker
Tappar intresset för sådant man tidigare tyckt var roligt
Drar sig undan från umgänge med andra
Svårigheter att hantera stress
INTRESSEANMÄLAN
Vill du bli volontär? Anmäl intresse för en informationsdag hos oss. Notera: Utbildning sker vid minst 10 anmälda deltagare.